ICC.
Senaste kommentarer
  Arkiv
  Kategorier

  Välkomna till Hasse´s blogg om superettan.

  Jag lämnar lite personliga reflektioner om varje omgång i superettan och coaching i allmänhet.

  Omgång 21

  En utmaning !

  Kanske en liten konstig rubrik ? Men matchen mot Degerfors blev verkligen en utmaning för oss tränare i förmåga att tänka positivt. Bakom 0-0 och endast en poäng fanns det en hel del dramatik. Det var en match som vi verkligen ville vinna och fortsätta att etablera kontakt med Halmstad på övre kvalplats.

  Så här i efterhand är vi nöjda med grabbarnas fighting spirit och deras vilja att försöka att göra sitt bästa. Det räckte endast till en poäng och det var såklart en missräkning för oss. Tyvärr är det som i de senaste matcherna i offensiven som det brister. Vi tvingades i denna match att avstå från forwards som Fredrik K ( behöver vila från sin hjärnskakning) Luka M ( ännu inte spelklar från lårskadan) Robin Hofsö ( gjorde succe mot Hammarby, men nu febersjuk) och Fredrik O ( ont i vaden på uppvärmningen). Det betydde att den taktiska träningen under veckan inte gick som planerat. Då spelade Fredrik O och Hofsö forwards och Linus O till höger och Surprice till vänster. Nu fick Linus O fick en ny position längst fram och Surprice hamnade också i en ny roll som lite släpande. Bägge två kämpade fantastiskt men det finns alltid mer kvalite´att hämta ut om spelarna är vana i sina positioner och samspelta med varandra. Vår unge Tckaz fick chansen till vänster i anfallet och gjorde det helt ok så länge han orkade och Mattias som spelat innermittfält i den taktiska träningen hamnade till höger, blandande och gav med sina aktioner, precis som unga spelare gör. Som vanligt som tränare gäller det att gilla läget och försöka att krama ur det mesta man kan. Nu fick vi ett kvitto på att vårt koncept håller i defensiven. Men i offensiven har vi en hel del kvar att arbeta på.

  Här kommer anledningen till rubriken. Lite nya spelare på nya positioner och en hel del skador.Marcus Lantz har inte tränat på hela veckan pga knäproblem och att han fullföljde 90 min är ett mindre mirakel. Knät var rejält svullet och vi uppskattar verkligen att han bet ihop och gjorde sitt bästa på mitten. Linus Malmqvist fick tidigt i första halvleken en smäll på foten och hade en svullnad som en tennisboll runt ankeln i paus. Fantastisk vinnarskalle att bara köra på i 45 min mera. Surprice fick ont i baksida lår efter en lång rusch i första halvlek. Fantastiskt att bara köra på och inte vika ner sig. Håller ändå en bra nivå trots att han inte kan springa ordentligt. På bänken satt Åström som en offensiv kraft. Han fick spela 20 min och kämpade som han alltid gör. Imponerande 20 min trots 7 veckors frånvaro och endast 1 !!! träning innan match. Alexander Zaim satt på bänken med halsproblem. Friskast av alla var nog ledarna i gänget….Vi höll verkligen andan när Åström skallade ihop med en motståndare direkt när han kom in, men den rätta inställningen var där och han fortsatte att spela.

  Sen var det imponerande att domare Olsson delade ut 7 varningar i en mkt snäll match. Det var många gånger som vi och Degerfors ledare tittade på varandra och undrade  vem som fick frisparken. Därför gjorde vi det heller inte lättare för oss när Philip blev utvisad efter två gula kort, varav den sista är en tackling ute vid sidlinjen på en helt ofarlig motståndare. Men killen är ung och han får lära sig att när det inte går att lita på domarens nivå, då får man helt enkelt stå på benen.

  Det positiva i denna matchen var att vi höll nollan. Nu är det två matcher i rad och när inte offensiven fungerar är det viktigt att defensiven sitter där. Ivo uppträder numera med samma pondus som när han kom och vi har flera försvarsspelare i bra form. Motståndarna får jobba lite hårdare för sina målchanser och det är positivt. I våras hade detta varit en typisk 0-1 förlust för oss så vi är verkligen på väg att stabilisera oss. Matchens gigant i mina ögon var denna match Fredrik Svanbäck som verkade vara överallt på planen. Det hade verkligen smakat som en princesstårta om han hade fått in språngskallen efter sin 70 m rusch på övertid.

  -Mitt mål är att klara kontraktet, säger Henrik Larsson till HD och jag kommer att utveckla det resonemanget lite på siten www.alltidfullsatt.se där jag också bloggar lite inside om BoIS.

  Öster imponerar med en 4-2 seger i Varberg. Inte ens ett psykbryt på nya Arenan kommer att stoppa dem från att gå upp i allsvenskan. Omgångens toppmöte mellan BP och Halmstad blev en ren utklassningsseger med 3-0 för Halmstad. Kanske en fingervisning inför de resterande 9 omgångarna att Halmstad verkligen blir att räkna med.

  I mellanmjölkens land ligger just nu Ängelholm( vinst 1-0 mot Umeå) , Bois, Ljungskile (förlust 0-2 mot Assyriska) och storsatsande Hammarby ( seger med 3-1 mot Falkenberg borta). Eftersom Hammarby´s arenabygge är försenat har man fått ekonomisk kompensation av PEAB och enligt osäkra källor handlar det om 10 milj som skall investeras i nya spelare. Just nu ligger vi 8-10 poäng efter kvalplatsen och det är 27 poäng att spela om så här finns det också en rejäl utmaning för oss alla.

  I bottenstriden vann Värnamo över Trelleborg med 3-0 och det var en viktig seger för att behålla kontakten med lagen på negativ kvalplats. Just nu varnar jag lite för Degerfors som har en positiv trend och stundtals spelar bra fotboll. Det känns som det formstarkaste laget i bottenstriden just nu. Brage slog Jönköping med 1-0 och detta är två lag som man detta året inte vet var man har. De kan vinna över alla och förlora över alla.

  Nästa match på Ljungskile på söndag. Det två tidigare mötena borta har blivit 0-0 och jag tror inte du skall lägga in denna matchen heller på måltipskupongen.

   

  Over and out

  Hasse Eklund

  Ass.tränare, Landskrona BoIS

  Kommentera